Els cucs de seda

Nom comú: Cuc de seda (cat), gusano de seda (cast)

Nom científic: Bombyx mori

Classe: Insectes

Ordre: Lepidòpters

Qui no ha tingut, de petit, cucs de seda? Els intercanviàvem amb els amics de l’escola i els guardàvem en una caixa de cartró, on hi anàvem posant fulles de morera mentre observàvem com es transformaven de cuc en papallona. Avui en dia, tot això encara és possible i només cal cercar una mica perquè algun amic o conegut te’n regali algun per cuidar-lo a casa.

Els cucs de seda són uns insectes que tenen la capacitat de produir seda i no es troben a la natura, ja que només es reprodueixen en captivitat. Antigament, la Xina havia tret molt rendiment econòmic de vendre, a Europa, la seda que produeixen aquests. De fet, la Xina va trigar 1.500 anys a desvetllar el secret d’on provenia aquesta seda. I com fan aquesta seda? Doncs tenen unes glàndules productores d’aquest material en estat líquid que quan entra en contacte amb l’aire es solidifica i es converteix en el fil de seda que coneixem.

Igual que altres invertebrats, els cucs de seda fan la metamorfosi, és a dir, que passen per diferents etapes on van canviant de forma des que neixen fins que es converteixen en papallona i moren. Els cucs neixen d’ous fecundats que són de color gris; si són de color groc vol dir que no han estat fecundats. Quan neixen, mesuren 2,5 mm i són de color gris. Mengen només fulles de morera, en nombroses quantitats, i van canviant de pell fins a fer cinc mudes; aleshores ja són de color blanc. Quan arriben en aquest estat, elaboren una estructura de seda i el cuc s’hi posa dins fent una muda i convertint-se en crisàlide. Al cap de 5 o 6 dies, de la crisàlide en sortirà una papallona de color blanc que no menja ni beu res.  Hi ha papallones mascles i femelles; quan es troben s’uneixen i el mascle fecunda la femella. El mascle mor, la femella pon els ous i després mor.

Si volem criar cucs de seda a casa és important conservar aquests ous en un lloc fresc i sec fins a la propera primavera. Hem d’anar amb compte amb la calefacció ja que amb la calor els cucs poden creure que ja ha arribat la primavera i eclosionin els ous abans que les moreres tinguin fulles.

Existeixen moltes llegendes que envolten l’origen dels cucs de seda, però potser la més coneguda de totes és la de l’emperadriu xinesa Xi Ling-Shi. Es diu que mentre prenia el te sota una morera en el jardí del seu palau reial, li va caure alguna cosa dins la tassa. Quan ho va voler treure, es va desfilar i, com que era molt bona teixidora, va començar a teixir amb aquest fil i va crear les teles de seda.

Olga Alcaide (Biòloga)

Foto: Olga Alcaide