Aturem la contaminació!

Fa poques setmanes un grup de veïns van crear la Plataforma “Aturem la contaminació”. És una associació nascuda amb la voluntat de protegir la salut i el benestar de la ciutadania i vetllar per un medi ambient saludable. Però allò que els va portar a mobilitzar-se fou una situació molt concreta: el soroll i les emissions que emeten les empreses Befesa i Ascable del Pla de Llerona. No és una situació nova, diuen, però s’ha agreujat en els darrers mesos. Afirmen que estan cansats de queixar-se durant anys  sense obtenir resposta per part de les institucions i ara consideren que ja ha arribat el moment que assumeixin les seves responsabilitats.

La silueta de l’empresa Befesa és visible des de molts indrets de Corró d’Avall i de Llerona. Està situada a la Via Europa, a tocar d’un dels ponts que travessen el riu Congost. Es tracta d’una companyia d’origen alemany amb plantes a Àsia i arreu d’Europa que es dedica, entre d’altres, al reciclatge de residus d’alumini. Fa anys que està instal·lada al nostre municipi, però en les darreres setmanes ha aconseguit un protagonisme -segurament no volgut- arran de les queixes d’un grup de veïns pel soroll i les emissions que emet, especialment a la nit.

Befesa, però, no és l’única empresa que ha motivat aquestes protestes. Ben a prop hi ha situada Ascable-Recael. En aquest cas, és una empresa que es dedica al disseny, la fabricació i la comercialització de conductors elèctrics de baixa tensió, i que té el seu principal centre de producció al carrer Itàlia del mateix polígon industrial. Totes dues companyies són objecte de les reclamacions d’Aturem la Contaminació!

Una problemàtica de salut pública

“Aturem la Contaminació és una plataforma oberta a qualsevol veí o veïna que estigui afectat per les molèsties d’indústries o que vulgui col·laborar-hi”, ens diuen alguns dels seus impulsors.

La constitució formal de l’entitat va dur-la a terme una desena de veïns, però asseguren que hi ha un grup molt més nombrós que hi està donant suport. “Denunciem una problemàtica de salut pública que afecta àmpliament tot el municipi i també els municipis propers. Tothom que vulgui afegir-s’hi serà benvingut i s’hi pot implicar de moltes formes: donant a conèixer la situació, preparant accions, col·laborant econòmicament, fent recerca d’informació, recollint signatures…”

De moment, volen centrar-se en la lluita contra la contaminació acústica i atmosfèrica: “La  contaminació acústica és força perceptible, sobretot a les nits des dels habitatges més propers a les indústries, però també des d’altres més allunyats però situats en zones elevades. I malauradament, ja tenim informes mèdics que dictaminen danys greus a la salut d’algunes persones del municipi.” Afirmen, però, que la contaminació atmosfèrica és encara més perillosa: “Va fent, lentament, però la respira tothom. Sabem què estem realment respirant? Sabem com afecta el nostre medi natural? Sabem quines partícules s’estan emetent i en quina proporció?”

Un diagnòstic compartit per les administracions?

I davant d’aquestes queixes veïnals, què hi diu el govern municipal? Sònia Tena, regidora de l’àrea d’activitats, afirma que l’Ajuntament treballa amb la premissa “de garantir el benestar de tota la ciutadania”, però que alhora “és important mantenir en actiu el sector econòmic del municipi”.

L’Ajuntament és el responsable de controlar els límits acústics i Tena afirma que no disposen de cap evidència que les emissions d’aquestes empreses sobrepassin els llindars establerts per la normativa: “Hem dut a terme sonometries i hem tingut converses amb les empreses perquè, tot i que els resultats de les proves no determinin que emeten més soroll del permès, puguem dur a terme accions per reduir l’impacte acústic i, per tant, les molèsties que puguin ocasionar.” Tena, a més, diu que s’ha requerit a les empreses tota la documentació que acrediti que realment estan dins dels paràmetres establerts.

Els veïns que conformen Aturem la Contaminació no semblen conformar-se amb aquestes explicacions: “Els ajuntaments tenen la competència sobre la contaminació acústica, i per tant, cal que realitzin mesures continuades. Per ara, només han fet mesures molt puntuals i tècnicament deficients”. A més, denuncien l’incompliment d’alguns compromisos, com el de la realització d’una sonometria durant el passat Nadal.

La Generalitat, per la seva banda, és l’encarregada de vetllar per la qualitat atmosfèrica, un control que, des d’Aturem la Contaminació, consideren que fins ara ha estat inadequat. A més, mostren la seva decepció perquè no s’ha instal·lat d’una estació de mesurament de l’aire, un servei que ofereix gratuïtament la Diputació i que, afirmen, l’Ajuntament no ha tingut interès en què s’instal·lés a les Franqueses.

…solucions?

Sigui com sigui, el debat ha arribat a peu de carrer. Aturem la Contaminació ha fet diverses accions de sensibilització, com recollides de signatures o penjades de pancartes, i prometen seguir “carregant-se de raons”: “L’Ajuntament només ha fet passes fins quan s’ha trobat amb un grup de veïns organitzats. Li agrada jugar al «qui dia passa, any empeny»”, afirmen.

El Govern municipal, tanmateix, declara que ja s’ha posat en contacte amb les empreses on hi ha hagut queixes de soroll i que aquestes tenen voluntat de “posar-hi de la seva part” per erradicar les molèsties que puguin provocar a la ciutadania: “Hi ha hagut casos en què ja s’ha solucionat perquè, tot i estar dins de la legalitat, han canviat maquinària per reduir l’impacte acústic”.

Ajuntament i veïns ja s’han trobat en el marc de la nova comissió de seguiment de la contaminació acústica que tot just s’acaba de constituir. Un òrgan del qual n’haurien de sortir solucions i que té previst tornar a reunir-se en el termini de dos mesos. Tothom que desitgi participar en un dels grups de treball pot inscriure-s’hi a través del correu electrònic participacio@lesfranqueses.cat o del telèfon 938 616 221. Així mateix, si voleu contactar amb Aturem la Contaminació podeu fer-ho a través de l’email aturemlacontaminació@aturemlacontaminacio@gmail.com.

Notes:

Podeu consultar les declaracions íntegres de la Plataforma Aturem la Contaminació clicant aquí i les declaracions íntegres de la regidora Sònia Tena, aquí.