Menjadores d’ocells a casa

Aquests mesos que hem estat confinats hem pogut gaudir, des de les finestres o balcons de les nostres cases, de molts animals que en condicions normals no capten massa la nostra atenció. És el cas dels ocells, que sobrevolaven les nostres cases i que descansaven al mobiliari urbà o bé a les capçades dels arbres propers als nostres habitatges. Així doncs, hem pogut observar el pit-roig, el verdum o els pardals i, més entrada la primavera, fins i tot hem tingut la sort de veure alguna puput.

Les menjadores d’ocells són una eina fàcil de fer per observar ocells, sobretot quan ve el fred; d’aquesta manera els podem veure millor amb els nostres prismàtics. Segons el tipus de menjar que hi posem atraurà unes espècies d’ocells o bé unes altres. Així doncs, si per exemple hi posem pinso per a canaris o periquitos, atraurem pit-roigs, pardals, pinsans o cueretes. Però si hi posem cereals, com ara civada o blat de moro, atraurem verderols o estornells. El menjar que posem en una menjadora ha d’estar sec i en bon estat i no pot ser ni cuit ni salat, i és important que estigui protegit de la pluja perquè no es faci malbé.

De menjadores, n’hi ha de molts tipus i de diferents graus de dificultat a l’hora de construir-les. Una de les més senzilles és punxar cacauets amb closca i passar-los per un fil ferro. També en podem fer utilitzant material reciclat, com ara oueres o ampolles de plàstic, que podeu penjar amb cordills.

Un cop acabada la menjadora la posarem en un lloc de pas, a recer del vent i de la pluja i sempre lliure d’accés als depredadors, com ara els gats. Sempre és millor posar-les al nostre jardí a l’hivern, ja que durant els mesos més freds els ocells poden tenir més dificultat per trobar aliments. És aleshores que els podem ajudar col·locant-hi menjar. A partir de la primavera i estiu és menys recomanable, ja que la seva alimentació sol canviar en època de cria i mengen altres aliments, com ara insectes i larves.

Amb la construcció de menjadores no hem de pretendre alimentar els ocells, sinó oferir-los un petit suport i a la vegada un reclam per observar-los de més a prop sense molestar-los. Per això no intenteu mantenir la menjadora sempre plena o tenir-la tot l’any posada, ja que en comptes d’ajudar-los, el que farem serà interferir en la seva dieta, que ha de ser variada, i el seu comportament.

Olga Alcaide, biòloga