Fem un àpat: Mero al forn amb cloïsses

1. La recepta

MERO AL FORN AMB CLOÏSSES

Ingredients

1 mero

cloïsses

patates

ceba

 

Salsa per a macerar el peix

100 cl d’oli

25 cl de vinagre de poma

4 o 5 alls (al gust)

1 bitxo

1 culleradeta de pebre vermell

pebre negre (al gust)

 

Preparació

Tallem les patates a rodanxes i coem la ceba al microones.

En una safata per anar al forn, fem una base amb les patates i la ceba i hi posem el mero al damunt, tallat per la meitat i prèviament adobat amb la salsa durant uns 10 o 15 minuts.  En funció del pes del peix, ho deixarem coure al forn entre 20 i 25 minuts.

Finalment obrirem les cloïsses al vapor i les passarem per un sofregit de ceba i tomàquet.

Per a la salsa:

Posem oli en una paella i hi coem els alls i el bitxo, amb molt de compte que no es cremin els alls. Tot seguit hi afegim el pebre i el vinagre. Deixem evaporar una mica el vinagre i ho passem pel batedor. Si es vol evitar que sigui un plat picant, cal treure el bitxo abans de batre.

 

2. El maridatge

PAGÈS ENTRENA, BRUT NATURE GRAN RESERVA 2012

El mero és un peix preuat de roca, que s’amaga entre elles per a no ser pescat.  Per aquest gran peix no puc deixar de recomanar un cava Gran Reserva: el Pagès Entrena Brut Nature Gran Reserva 2012. És un cava amb un mínim de cinquanta mesos de criança. El que ara trobem al mercat ha estat desgorjat al maig; fresquíssim!

Sabeu per què el cava és conegut com el “rei del vi”? Per arribar a fer cava cal fer vi dos cops. Del primer cop en resulta un vi d’uns 8%Vol. Després, dins de l’ampolla, amb sucre afegit i llevats, tornarà a fermentar deixant un augment de grau alcohòlic  i les divertides bombolles. Les bombolles del cava ens netegen les papil·les i això ens permetrà assaborir el mero a cada nou tast. El cava també ens refresca i fa gresca… i un mero és per a convidar!

Bon estiu!

Carles Font
@carlesfontassessor
@ostryaceller

 

3. Què mengem?

L’all, un ingredient propi de la nostra dieta

Us heu adonat que utilitzem l’all en la majoria d’elaboracions culinàries mediterrànies? És un condiment molt freqüent en el país on vivim, però sovint no se li dóna la importància que es mereix. I és que no només ens dóna el sabor característic nostre, sinó que també és molt emprat en la indústria farmacèutica com a component de molts medicaments.

Hi ha estudis que demostren que persones que consumeixen quantitats elevades de ceba i all presenten menys possibilitats de desenvolupar diversos tipus de càncer com el de colon, ovaris o laringe, per exemple. Això sí, per obtenir el màxim benefici d’aquest binomi s’ha de consumir cru o poc cuinat.

Meritxell Espinasa
Dietista Nutricionista
www.centreviusa.com