Associació Mirall: “La revolució feminista és una qüestió de drets humans”

El passat 8 de març la premsa de mig món va fer-se ressò de la vaga feminista que hi havia hagut a tot l’estat. Milers de dones -i també d’homes- van reclamar una societat més justa en la qual tothom sigui valorat per igual en funció de les seves capacitats. La fi de la discriminació de les dones en el món laboral, l’erradicació de la violència de gènere o la construcció d’una sexualitat més oberta i lliure són demandes que s’arrosseguen des de fa dècades i que, malgrat tot, encara semblen lluny de culminar-se. Al nostre municipi, un grup de veïnes van decidir fa alguns mesos prendre un paper més actiu en aquesta lluita i per això van crear l’Associació Mirall, una mirada amb perspectiva de gènere. Una entitat pionera que pretén sacsejar les nostres consciències.    

L’Associació Mirall és una associació feminista. Així, clarament i sense embuts. Les seves fundadores tenen molt clars quins són els seus objectius: “Estem en contra d’un sistema que es diu patriarcat que perpetua la desigualtat i que genera violència i mort”. I es reivindiquen com a feministes malgrat la imatge que determinats sectors han intentat transmetre d’aquest moviment: “Des del masclisme s’ha intentat desprestigiar el feminisme venent la idea que és un enfrontament de les dones en contra dels homes, i no és així!”

L’Associació Mirall va néixer fa tot just un any davant la constatació que no hi havia cap entitat amb un perfil clarament feminista al nostre municipi. Bona part de les seves fundadores provenien de l’associació Espai Nadó, centrada en la criança dels infants, i totes elles compartien un interès comú per temes de coeducació.

Aquest interès per la vessant educativa explica en gran mesura perquè van afegir “una mirada amb perspectiva de gènere” al nom de l’entitat. Perquè l’associació Mirall vol posar de manifest que el lligam que tradicionalment s’ha fet entre el nostre sexe físic, la nostra identitat de gènere i la nostra orientació sexual, no és quelcom natural sinó producte de segles d’una determinada ideologia de caire heteronormatiu. Aquesta nova perspectiva, diuen, els ofereix l’oportunitat de “fer-se conscients de desigualtats, i injustícies que anteriorment estaven invisibilitzades.” A més, afirmen que des del punt de vista educatiu els “dona noves eines per prendre consciència de com treballar de forma explícita i implícita les qüestions de gènere.”

Un terme connotat

Efectivament el concepte feminisme encara genera molta confusió entre bona part de la ciutadania i de manera especial entre els joves: “El discurs general retrata un perfil de dona feminista antic i obsolet; el perfil d’una dona que rebutja ser femenina. Potser falta pedagogia sobre què és el feminisme, però cada vegada hi ha més gent conscient que encara hi ha molta feina a fer en la lluita per la igualtat de drets entre homes i dones”.

Per això defensen que la vaga del 8 de març és totalment necessària: “Ha de quedar clar que cada cop som més les que reclamem els nostres drets, les que denunciem tot allò que no es pot tolerar, les que ja no volem continuar callades o invisibilitzades.” Una vaga de dones, però que no exclou els homes, donat que tal i com argumenten les responsables de l’entitat, la seva és una lluita pels drets humans: “Estaríem orgulloses que el 8 de març fos un dia històric, en el que quedi clar per a moltes dones (i també per cada cop més homes), que la revolució feminista és una qüestió de drets humans, justícia social i democràcia real, perquè si bé hem aconseguit la igualtat legal, queda molt per poder dir que la nostra societat, en tots els seus àmbits, és igualitària.”

Per això els homes no només no estan exclosos de les seves activitats, sinó que estan plenament convidats a participar-hi. De fet, hi ha un home a la junta de l’entitat i afirmen que volen que l’Associació sigui mixta, justament per evitar una percepció d’enfrontament entre sexes.

Sororitat… i activitats!

Sens dubte l’Associació Mirall es planteja uns objectius ambiciosos. I per avançar cap al seu ple assoliment han impulsat un seguit de mesures i d’activitats. El primer pas, és però, impulsar la col·laboració entre les pròpies dones: “Creiem que és important fer xarxa feminista. I també defensem el concepte de sororitat, el lligam estret que s´estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d´experiències, interessos, preocupacions, etc.”

Més enllà d’això, però, l’Associació Mirall defensa que la seva línia de treball ha de girar entorn de la realització d’accions que facin que la vida de tothom, homes i dones, transcorri pels camins de la convivència, i en la qual hi prevalgui el diàleg i l´enteniment. En aquest sentit, el 25 de novembre, el dia internacional per a l’eliminació de la violència masclista, van fer un taller als instituts del municipi “per desemmascarar els mites de l’amor romàntic presents a la cultura occidental”. També han dut a terme un projecte pilot amb alumnes de 6è per analitzar amb perspectiva de gènere el contingut de les lletres de les cançons que més s´escolten avui dia. I encara més recentment han dut a terme un “vermut feminista” que pretenia ser un espai de “trobada, discussió, coneixement i creixement” on tothom hi estava convidat a participar de manera activa.

L’Associació Mirall vol, al capdavall, ajudar a transformar el món. Un món ple d’injustícies i governat encara des d’una mentalitat masculina. Per això no dubten a afirmar que “si les dones governessin, el món aniria millor. Les dones percebem la vida de manera diferent i tendim a ser més col·laboratives, inclusives i orientades al treball en equip”, afirmen. “Aquesta percepció afecta la manera en què veiem els problemes i com pensem les solucions. Els homes i les dones aportem a la vida pública habilitats i qualitats diferents, i aquestes diferències s’han de veure com una fortalesa.”

Si voleu col·laborar en les activitats de l’Associació Mirall podeu contactar-hi a través del correu electrònic associacio.mirall@gmail.com o a través dels seus perfils a les xarxes socials.