A.E. Ramassà, futbol i solidaritat a l’Àfrica

Aquest club de futbol amateur juga aquest 2017 per quarta vegada al continent africà, en aquesta edició, però, ho fa com ambaixador de l’ONU en reconeixement a la seva tasca solidària.

Tot i que aquest club de futbol amateur es va fundar l’any 1975, no va ser fins fa 10 anys que es va inscriure a la Federació Catalana de Futbol per disputar una competició d’àmbit nacional, i no local, com havia fet fins aleshores. No obstant, l’A.E. Ramassà ha aparegut més en la premsa catalana, estatal i en mitjans de comunicació globals que altres equips, i tot arran de les seves experiències en països de l’Àfrica, fet que repeteix anualment des de 2014. Aquest 2017 visita Camerun del 9 al 17 d’abril. De tot això, en parlem amb en Pere Bufí, el seu president.

La primera cosa que crida l’atenció és que es digui Associació Esportiva i no Club de Futbol com la majoria dels equips. Manel i Joan Pujades funden el club fa més de 40 anys per disputar tornejos locals, lligues d’empreses, competicions puntuals… Finalment, només fa 10 anys que el club va decidir inscriure’s a la Federació Catalana de Futbol. Fins ara només ha tingut un únic equip, que juga els seus partits com a local al camp de futbol municipal de Llerona. En el moment de fer l’entrevista, estan en sisena posició al grup 9 de Quarta Catalana, però, tal i com ens recalca el seu president Pere Bufí, estan lluitant contra equips que representen tot un poble o un municipi. Actualment el club té uns 200 socis.

L’A.E. Ramassà intenta que els seus jugadors segueixin una sèrie de valors (solidaritat, constància, humilitat, consciència, respecte, compromís, treball en equip…) i actituds ètiques, que amb el temps han desembocat en activitats solidàries. Des de 2014, any rere any han anat fent-se cada vegada més importants. Tot va començar quan un dels capitans de l’equip va fer un viatge per Etiòpia, perquè col·laborava amb una empresa que treballava allà i arran de la visita va sorgir la idea de fer un viatge a aquell país aprofitant el futbol. Amb l’ajuda de l’agencia de viatges Endoethiopia, van buscar la manera de jugar un partit, contra un gran rival. L’agència va contactar amb la Federació de Futbol d’Etiòpia, per una banda, i els capitans van engrescar a la resta de l’equip, per l’altra. Les converses van acabar desembocant l’any 2014 en un partit contra el Saint George FC, un dels millors equips del país i del continent africà, al seu estadi d’Addis Abeba. Aprofitant el desplaçament es va treballar una vessant més solidària: repartir més de 100kg de material esportiu. Els resultats van reflectir l’èxit de l’aventura: més de 20.000 espectadors al camp i cobertura mediàtica nacional. “I tornant ja es va pensar on anar el 2015, que va ser finalment Benin, una república petita i poc coneguda. I després va venir Uganda, l’any passat. I aquest, anem al Camerun.” 

Per saber com es prepara l’expedició, en Pere Bufí ens comenta que “treballem amb una agència de viatges que busca una proposta futbolística. Posteriorment, i vist que es tracta d’un partit internacional, cal posar en contacte la Real Federación Española de Fútbol amb la federació estatal del lloc on jugarem. “Excepte el primer any que venia condicionat per la visita d’un dels capitans, la resta de vegades ha estat l’agència de viatges la que ha triat la destinació. Sempre s’ha procurat que siguin equips capdavanters del seu país.”

Enguany la vessant solidària ha tingut com a objectiu recollir 5.000 euros –finalment la quantitat s’ha acabat doblant- per construir una biblioteca a l’Escola d’Infermeria que l’ONG catalana Insolàfrica té a Kribi (Camerun). Per assolir aquesta fita es va publicar un conte just abans de Nadal, escrit per Toni Argent i il·lustrat per Núria Ramon, que explica el somni d’un nen d’unir el futbol i la solidaritat viatjant per l’Àfrica, és a dir, el somni que l’equip ha portat a la pràctica durant quatre anys. Del conte se n’han imprès 5.000 exemplars en tres idiomes (català, castellà i francès), que s’han distribuït per escoles i altres espais públics del Vallès, acompanyats de guardioles per recaptar la major quantitat possible de diners. També se’n repartiran entre les escoles de Camerun que es visitaran durant l’estada al país.

A més, el passat 5 de setembre, a la gala de la Peace, Justice and Security Foundation, les Nacions Unides van declarar l’A.E. Ramassà ambaixador de l’ONU en reconeixement a la seva tasca solidària. Així es valora la vessant humanitària del club en les seves expedicions esportives al continent africà. Però, com s’aconsegueix ser ambaixador de l’ONU? En Pere Bufí ens ho explica: “Del viatge que vam fer a Uganda el 2016, se’n va assabentar Victor Ochen, que va ser nominat al Premi Nobel de la Pau per la seva organització que ajuda gent jove que ha estat afectada per la guerra… Ell va saber que anàvem a Uganda, i malgrat estar als Estats Units en aquell moment, va voler posar-se en contacte amb nosaltres i proposar-nos aquest títol d’ambaixadors de l’ONU, que aquest any estrenem al Camerun”. Per això, han dissenyat una nova equipació de samarreta i pantalons blaus amb el logo de l’ONU, la Peace, Justice and Security Foundation i l’Objectiu 16 de Nacions Unides, que promou la pau i la inclusió social a través de l’esport, per a un desenvolupament sostenible. D’aquesta notícia i de les tres expedicions anteriors se n’han fet ressò diaris com Sport i Mundo Deportivo, mitjans digitals i televisions com TV3 i Eurosport.

Deixem als responsables de l’A.E. Ramassà fent els darrers preparatius de la quarta aventura solidarioesportiva a Camerun. La trentena de membres del club porten una bossa que pesa més de 20 kg amb el material a repartir per terres africanes. Turkish Airways col·labora fent que no s’hagi de pagar res per aquest equipatge extra. El dia 9 d’abril volen cap a terres cameruneses; l’endemà juguen el partit amb el Dragon Club de Yaoundé; i a partir del dia 12 duen a terme les seves activitats solidàries a Kribi. Des d’aquí els desitgem bon viatge i per molts anys puguem veure aquesta mostra de solidaritat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA