Mor la regidora de les Franqueses Ma Teresa Buigues

Segons informa l’ajuntament en el següent comunicat:

Ahir dimecres 19 de gener passades les 23’00 hores es va produir la defunció de la regidora de Cultura de les Franqueses del Vallès Maria Teresa Buigues Poveda a l’Hospital General de Catalunya, on estava ingressada des del 9 de gener passat.

Recordem que la regidora estava ingressada després d’haver patit una embòlia i uns dies després va patir un vessament cerebral. Des d’aleshores romania ingressada a l’UCI en estat molt greu.

La cerimònia civil tindrà lloc demà divendres, 21 de gener, al Tanatori de Granollers, a les 11’00.

L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès ha decretat dos dies de dol des d’avui dijous a les 13’00 hores fins el dissabte dia 22 de gener a les 13’00.

Biografia

Nascuda a Teulada (Alacant) el 6 d’agost de 1944, Teresa Buigues va venir a viure a Catalunya quan tenia 8 anys. Militant antifranquista des de 1966, és fundadora del sindicat Comissions Obreres.

Tenia un fill, el Gerard, i dos néts, i veïna de Llerona durant molts anys.

En l’actualitat, Maria Teresa Buigues era regidora de Cultura i de Pagesia a l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès i formava part de l’equip de govern encapçalat per l’alcalde Esteve Ribalta com a regidora no adscrita.

L’any 2007 va entrar com a regidora a l’Ajuntament de les Franqueses en representació d’ERC-EV, que va obtenir dos representants, i el 2008 va donar suport a la moció de censura presentada contra l’exalcalde convergent Francesc Torné. Abans d’aquesta participació directa en la vida política de les Franqueses, durant molts anys va ser treballadora municipal al Centre de Salut de Bellavista i membre del comitè d’empresa de l’Ajuntament.

Maria Teresa Buigues destacava per tenir una forta convicció ideològica i per ser una incansable lluitadora per les llibertats d’aquest país. La seva militància republicana la va portar a l’exili a França, on va viure durant uns anys, concretament a la ciutat de Grenoble.

De la seva etapa com a regidora a l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès destaca de la legislatura actual diverses aportacions. En l’apartat de Cultura el seu darrer llegat ha estat el d’impulsar La Setmana per la Memòria, el novembre passat, que va incloure un sentit homenatge als homes de les Franqueses del Vallès que van participar a La Columna del Vallès Oriental durant la Guerra Civil. Dins d’aquest treball de la recuperació de la memòria històrica també destaca els treballs per fer visitable el Camp de Rosanes, juntament amb els municipis de la Garriga i l’Ametlla, i més darrerament, els treballs de recuperació del refugi antiaeri de Can Sorgues de Llerona. Un altre dels aspectes més destacables ha estat la continuació de la Col·lecció de llibres local Les Franqueses, que ja havia iniciat l’anterior govern. Dins de la col·lecció local deixa a punt de publicar-se un llibre sobre Bellavista. Com a regidora de Cultura també ha impulsat un conveni amb la Fundació Martí l’Humà, i la I Fira de Sant Jordi, entre d’altres actes.

Teresa Buigues tenia una ferma convicció per la preservació del territori i feia una aposta clara cap al sector primari. Coherent amb aquesta idea va impulsar el 2008 la creació de la regidoria de Pagesia, que ella encapçalava i des d’on va impulsar, entre altres accions, un conveni amb la Universitat de Vic i un Mercat Comarcal de Productes de Proximitat, que està a punt d’engegar-se.

La redacció de Garbuix s’afegeix al condol a la família.