La crisi i com gastar-se els diners públics


El nostre ajuntament encara no ha impulsat cap iniciativa concreta per afrontar la situació de crisi econòmica, però no dubta a malbaratar recursos en una gestió erràtica i sense sentit. N’és un clar exemple el Centre Cultural de Corró d’Avall, que fa més d’un any que està aturat i a mig fer.

L’any 2006, el govern de CiU va aprovar-ne el projecte per un import de més de 7.400.000 euros. El senyor Ribalta, en aquell moment a l’oposició, el titllava “d’obra faraònica” i considerava el seu pressupost una “barbaritat”. Des d’ERC vam mostrar la nostra oposició a un equipament sobredimensionat, perquè consideràvem que el seu manteniment seria un llast molt important, i apostàvem per una instal·lació més realista i més ajustada a les necessitats reals dels nostres veïns i veïnes.

El projecte es va iniciar i només es va aturar quan l’actual equip de govern va replantejar-se’l per convertir-lo en un auditori més petit, que no suposés, van dir, una càrrega econòmica desproporcionada. No obstant això, han trigat més d’un any a refer-lo i el suposat estalvi finalment s’ha convertit en un increment de despesa!

Per estalviar, van contractar un arquitecte perquè refés els plànols (amb la inclusió d’una biblioteca) i varen pagar-ne 123.435,6 euros, uns quants més que el projecte inicial (90.000 €). Per estalviar, el passat 4 de març, l’ajuntament autoritzava dues despeses, una per a la biblioteca i l’altra per a la resta de l’edifici, de més de 8.000.000 d’euros. Set milions eren una “barbaritat” i ara se’n gasten més de vuit.

El sobrecost d’aquesta obra “faraònica” és de més de 120.000 euros per la redacció del projecte i de més de 500.000 euros per a la seva construcció. Suposem, però, que dins aquests diners ja s’hi inclouen els que s’han gastat a dia d’avui, o aquests van a banda?

No tenir un horitzó clar, no basar la gestió en l’eficiència, actuar per revenja, no dialogar i governar aïllat acaba portant a situacions kafkianes: tenir una obra un any aturada per reduir-ne el cost i acabar pagant més del que s’havia previst inicialment.

Josep M Jové i Lladó

President de la Secció Local d’ERC a Les Franqueses del Vallès