El maleït Coronavirus 

El virus responsableEl SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina, i s’ha anat estenent a altres països. 

  QUEDA’T A CASA. SALVA VIDES

Desconcert sanitariEl 3 de feQUEDA'T A CASA. SALVA VIDESbrer de 2020 a les  12:43hun dels nostres savis ens deia: “El risc de contraure el coronavirus a Catalunya és zero”. Així de categòric es va mostrar el cap de Prevenció i Epidemiologia d’un dels hospitals més importants de Catalunya, i continuava que no hi havia motius per estar “temorós per res” i que “des d’un punt de vista epidemiològic, no té sentit restringir els vols a la Xina”. “No n’hi ha per tant. Se li està donant massa importància, encara que ho entenc”, explicava en declaracions a RAC1. 

Dissabte Sant, 11 d’abril de 2020, a les 20:00 h. les xifres de la crisi erenEspanya (161.852 contagis i 16.353 morts) i Catalunya (32.984 contagis i 3.331 morts). Només havien passat dos mesos i nou dies. La infecció havia estat cruel i massa ràpida. 

El desconcert polític demostra la virulència del virus, el poc que en sabien els nostres savis, i el desconcert que han patit tots els nostres herois i heroïnes del món sanitari, tant per part de la impotència dels seus caps, que continuen indecisos i dubtosos, com de la incompetència dels polítics que estan gestionant la pandèmia. Esperem que progressin adequadament pel bé de tots i, en especial, dels nostres avis. 

La malaltiaPot presentar des de símptomes lleus (tos, dolors musculars, fatiga, febre no persistent, pèrdua de gust i olfacte, diarrea, ofec discret) a símptomes greus (ofec important, palpitacions, dolor toràcic, febre persistent). Atenció amb els que estan contagiats i són asimptomàtics, perquè aquests en són els grans transmissors. Els casos més greus generalment afecten persones grans de més de 65 anys o persones amb malalties cròniques, com les cardíaques o pulmonars, o amb problemes d’immunitat.  

TractamentActualment no hi ha un tractament específic per al nou coronavirus, però sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic. La vacuna, quan la tinguem, millorarà també el pronòstic de la malaltia.  

 

Dr. Ramon Velayos 

Metge especialista en medecina familiar i comunitària.